2023-2026 RESAID-Bilgi Düzensizliklerine Karşı Toplumsal Bilişsel Dirençlilik Yaratmak

Bilgi Düzensizliklerine Karşı Toplumsal Bilişsel Dirençlilik Yaratmak (Creating Societal Cognitive Resilience Against Information Disorders - RESAID) projesi bilgi düzensizlikleri hakkında farkındalık yaratarak farklı düzeylerde gerçekleşecek çalışmalar ile bireylerin dirençliliğine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Pandemi, iklim değişikliği, göç, savaş, ekonomik durgunluk, siyasal istikrarsızlık ve uluslararası çatışmalar çerçevesinde birbiriyle örtüşen çoklu krizler döneminde yanlış bilginin yeniden üretilmesi karmaşa, güvenilir bilgi kaynaklarına zarar ve insan güvenliğini tehdit eden sorunlar yaratmaktadır. Bununla beraber, dijital ortamı ve siber güvenlik alanını tehdit eden aktör ve kurumlar kırılganlıklara zarar verme konusunda yeni yöntem ve teknolojileri geliştirmeye devam etmektedir. Dolayısıyla siber güvenlik ve dijital alandaki içerikler, yanlış bilginin keşfedilmesi, azaltılması ve doğru bilginin üretimi kolektif sorumluluk haline geliyor ve bireyler, örgütler ve hükümetler arasında yatay işbirliğini zorunlu kılıyor. Krizlerin arttığı ve karmaşık sorunların devletleri ve vatandaşları olumsuz bir şekilde çevrelediği bu dönemde bilgi düzensizliği ile mücadele eden çalışmalar oldukça önemli.

Avrupa Komisyonu Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezleri Programı kapsamında desteklenen RESAID projesi 2023-2026 döneminde yürütülecektir.

Proje hakkında daha fazla bilgi: http://resaid.bilgi.org.tr

İlişkili Haberleri

Kaynakçaları