2017 - Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Araştırma ve Model Geliştirme Projesi

"Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Araştırma ve Model Geliştirme Projesi" 2017-2021 yıllarında İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde Inditex finansal desteğiyle yürütüldü.

Çalışan çocukların yaşadığı sorunları tüm boyutları ile anlamaya çalışan bu pilot çalışma, İstanbul’da Bağcılar ve Küçükçekmece’de gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın çocuk işçiliği alanında yapılacak diğer araştırmalara ışık tutmasını temenni ediyoruz. Bu iki bölgede çalışan çocukların durumunu ortaya çıkarmanın sınırlılıklarını ve güçlüklerini bilmekle beraber hem çocukları hem de çalışan çocukların ebeveynlerine yönelik bu saha araştırmasının, Türkiye’de çocuk işçiliğini anlamaya dair önemli ipuçları sunabileceğini ve çocuk işçiliğini önlemeye dair mücadelede doğru politikaların ve uygulamaların izlenmesine katkı sunabileceğini umuyoruz.

Yoksulluk, çocuk işçiliğinin en önemli nedeni olarak görülmektedir. Yoksullukla birlikte, eğitime erişememe, göç, yetişkinlerin işsiz kalması ve aile gelirinin düşüklüğü, ailedeki geleneksel bakış açısı, mevzuatın eksiklikleri ve uygulanamaması ve işverenlerin çocuk işgücü talebi gibi nedenler de çocuk işçiliğine yol açmaktadır. Bu araştırma raporu; kentte çocuk işçiliğini önlemeye yönelik model geliştirme konusunda yürüttüğümüz bir projenin parçasıdır. Tüm çocukların çocuk hakları kapsamında üstün yararlarını gözetmeyi ve bu perspektifle çocuk işçiliğiyle mücadeleyi hedeflemektedir.

 

Hiç Karşılaşmadınız Mı? Çalışan Çocuk Araştırma Sonuçları Videografik

https://vimeo.com/267542807

 

Kapsayıcı ve Katılımcı Okullar için Eğitimcilere Yönelik Çocuk İşçiliği ve Ayrımcılıkla Mücadele Rehberi

Çocuk işçiliğiyle mücadelede okul ortamının kapsayıcılığını sağlayarak öğretmenleri, psikolojik danışmanları, idarecileri, ebeveynleri ve diğer paydaşları bu konuda sistematik olarak bir araya getirmek için bir destekleyici rehber hazırlandı. Rehbere şuradan erişilebilir.

 

Öğretmenler için Çocuk İşçiliği Mücadele Yol Haritası 

Çocuk işçiliğiyle mücadelede eğitimcileri destekleyici diğer bir çalışma için tıklayınız

 

Çocuk İşçiliği ile Mücadele Eğitimi: Giriş Modülü

Çocuk işçiliğiyle mücadele için çocuk hakları, çocuk işçiliğinin tanımı, çocuk işçiliğinin çocukların gelişimindeki olumsuz etkileri, bu konudaki yasal düzenlemeler ve mücadele konusunda yapılabilecekler gibi başlıkların ele alındığı 10'ar dakikalık 3 bölümden oluşan eğitime şuradan erişilebilir. 

 

Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi Kapanış Toplantısı

5 Mayıs 2021 tarihli etkinlikte, daha kapsayıcı eğitim ortamları yaratmak, yerelde çocuk işçiliğiyle mücadele etmek ve bu konudaki farkındalığımızı arttırmak için proje kapsamında yürütülen çalışmalar ve geliştirilen materyaller paydaşların da katılımıyla paylaşıldı.

Etkinlik video kaydı şuradan izlenebilir.

 

 

Program

 

5 Mayıs 2021

Açılış ve Proje Sunumu

Paydaş Konuşmaları

Panel: Akademiden Sahaya, Sahadan Pratiğe Çocuk İşçiliği ile Mücadele: Deneyimlerimiz ve Ürettiklerimiz

Pilot Saha Araştırması Bizi Nereye Götürdü?

Pınar Uyan Semerci, BİLGİ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

 

Kapsayıcı ve Katılımcı Okullar için Eğitimcilerle Çalışmak: Çocuk İşçiliği ve Ayrımcılıkla Mücadele Rehberi

Ayşe Beyazova,  Bağımsız Eğitmen ve Araştırmacı

 

Çocuk İşçiliği Nedir? Nasıl Mücadele Edilir? Çevrimiçi Eğitim Modülleri

Ayşegül Kanal, BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi

 

Yerelde Çocuk İşçiliği ile Mücadelede Nasıl Adımlar Atılabilir? Eğitimciler için Bir Yol Haritası

Gizem Külekçioğlu, BİLGİ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Gözde Durmuş, BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi

 

Soru – Cevap

 

Daha fazla bilgi için: http://cocukisciligineson.bilgi.edu.tr/

 

İlişkili Haberleri

Kaynakçaları